Megépítik az első elektromos teherhajót

Norvégiában jövőre kezdik építeni a világ első elektromos meghajtású önjáró teherhajóját, amely egy feltöltéssel képes 65 tengeri mérföldet megtenni 12-15 csomós sebességgel.

A 3000-3500 tonna bruttó hordképességű teherhajó a Kongsberg ipari konszern és a Yara International norvég vegyipari vállalat, a világ vezető műtrágyatermelője együttműködésének eredménye, és 2020-ban állítják üzembe, ha megkapja a szükséges engedélyeket.

A tervek szerint a dél-norvégiai Porsgrunn városból szállít majd műtrágyát az onnan 8, illetve 30 tengeri mérföldre fekvő Brevik és Larvik kikötőjébe, ahonnan a Yara útnak indítja exportmegrendeléseit szerte a világba.

Jelenleg kamionok szállítják a műtrágyát a porsgrunni gyárból a kikötőkbe, és naponta több mint százszor fordulnak. Az elektromos meghajtású önjáró teherhajóval kiváltanák a szárazföldi közlekedést, ennek köszönhetően csökken a zajszint és a porszennyezettség, mérséklődik a káros anyagok, így a szén-dioxid és a nitrogén-oxid kibocsátása, javul a közúti forgalom biztonsága. A Yara becslése szerint évente 678 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg a teherhajóval.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!