Hódít a tenger alatti borászat

Peljesac-félszigetén, Ston és Orepic között megnyílt Horvátország első víz alatti pincészete, amely a tenger mélyén 700 napig érlelt borokat kínál a vendégeknek.

Az Edivo borászat ezer négyzetméteren terül el a szárazföldön és a tenger alatt, tulajdonosainak pedig az egész szigeten vannak szőlőültetvényei.


A pincészet megnyitása előtt már világszerte ismertek voltak az amforákban érlelt, szabadalmi oltalom alatt álló horvát tengeri borok. A tulajdonosok, Ivo és Anto Segovic, valamint Edi Bajurin viszont azt szerették volna, ha az érdeklődök teljes egészében láthatják a borok elkészítésének és tárolásnak folyamatát.


Azok a turisták, akik a víz alatti rejtett világra is kíváncsiak, tapasztalt búvárok vezetésével alá is merülhetnek, és saját szemükkel nézhetik meg a „víz alatti pincét”. A Mali Soton-i öböl mélyén egy rég elsüllyedt hajóroncs található, amely jelenleg a borok tárolására és érlelésére szolgál.


Az amforákba zárt borokon kívül palackos borok is fellehetők a roncs körül, ezeket a búvárkodó turisták maguk is felhozhatják a felszínre – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!