Holnap kezdődik az 51. Kékszalag

Légvonalban több mint 150 kilométer vár a vízen a Magyar Vitorlás Szövetség szerint több mint 600 hajóra, amely a csütörtökön Balatonfüredről rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon elindul. Az elmúlt öt évben a Kékszalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot. Az időrekord 7 óra 13 perc, amit az Opel Fifty-Fifty tart.

Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években. A vitorlázók mellett az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó programok iránt – mondta a Kékszalag szerdai balatonfüredi sajtótájékoztatóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke pedig azt emelte ki, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést. „Sok több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években, és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeresen indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő ultramodern többtestű hajók.” A mostani Kékszalagra több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az elmúlt öt év győztesei átlagosan 11 óra 8 perc alatt tették meg a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalat. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint ha elég erős szél lesz, akkor megdőlhet a 7 óra 13 perces időrekord, amit 2014-ben a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-Fifty ért el. Holczhauser András közölte azt is, hogy az abszolút értékelés alapján a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben, emellett több mint 30 hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással.

A sebességé lesz a főszerep pénteken is. A látványos Audi Race Cup versenyen a Kékszalag leggyorsabb, innovatív hajói vívnak egymással sebességi versenyt. „Az idén az Audi Race Cup, először a Kékszalag történetében, pénzdíjas lesz” – fogalmazott Holczhauser András. A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelheti a magasba a szombati, balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen.

A Magyar Vitorlás Szövetség a partnereivel együttműködve minden eddiginél több platformon közvetíti majd a Kékszalagot. Élő televíziós adással jelentkezik az MTVA jóvoltából az M4Sport, valamint folyamatos online közvetítés lesz az m4sport.hu-n. Emellett szöveges, képes és videós beszámolók lesznek a verseny végéig, azaz a 48 órás határidő lejártáig a Kékszalag hivatalos oldalán, a kekszalag.reblog.hu-n, amely az Origón keresztül érhető el. A közösségi médiában, több facebookos oldalon és csoportban a versenyzők, illetve az érdeklődők figyelhetik a Kékszalagot. Emellett a szurkolók a magyar fejlesztésű Kwindoo-applikációján keresztül követhetik a versenyző hajókat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!