Jönnek a halakkal hajtott óceánjárók?

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani óceánjáróit egy norvég vállalat. A kirándulóhajókat működtető Hurtigruten társaság a halfeldolgozási melléktermékekből és egyéb szerves hulladékokból előállított biogázt cseppfolyósított formában használja majd üzemanyagként.


Az óceáni közlekedéshez használt olcsó nehézolaj egyre nagyobb problémát jelent, mivel jóval szennyezőbb, mint a szárazföldi közlekedésben használt üzemanyagok. A nehézolajat használó hajók ként és egyéb szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, jelentősen hozzájárulva a légszennyezéshez és a klímaváltozáshoz.

A világ legnagyobb óceánjáróinak napi emissziója felér egymillió autó károsanyag-kibocsátásával. A biogázra való átállással azonban csökkenthető a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása.


A Hurtigruten jelenleg 17 hajót működtet, közülük 2021-re legalább hatot cseppfolyósított biogázzal akar hajtani, valamint a megújuló forrásokból származó energia tárolására alkalmas akkumulátorokkal akarja felszerelni őket. A 125 éves norvég vállalat továbbá betiltja fedélzetein az eldobható műanyagokat a fenntarthatóság jegyében – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!