Berecz Zsombor világbajnok!

A csütörtöki éremfutamot megnyerve Berecz Zsombor világbajnok lett a dániai Aarhusban rendezett összevont, kvótaszerző világbajnokságon. Ez a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérme aktív olimpiai osztályban.

Az éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. Berecz Zsombor végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva nyerte a futamot és a világbajnoki címet. Ehhez kellett az is, hogy az eddig vezető, tavalyi világbajnok svéd Max Salminen a mezőny második felében vitorlázzon, és végül a hetedik helyen érjen célba.


Berecz Zsombor végig kezében tartotta a futamot, esélyt sem hagyva ellenfeleinek, akik még csak megszorongatni sem tudták. Szinte minden szituációban gyorsabb volt náluk, világbajnoki címe igazából csak attól függött, hogy a svéd mennyire bírja elviselni a terhet. Nem bírta.


„A saját versenyemet futom” – mondta az éremfutam előtt Berecz Zsombor, aki tartotta is magát ehhez. Nem törekedett biztonsági menetre, a rajt után azonnal elszakadt a többiektől, saját koncepcióját követte az első cirkáló szakaszon, ami fényesen bejött, hiszen már az első szakasz végén vezetett.


Berecz a tavasszal Spanyolországban elszenvedett szerencsétlen biciklis balesete miatt hónapokat kihagyott a felkészülésből, csak június második felében tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Így jelentős versenyrutin-adóssággal vágott neki a közvetlen felkészülésnek, de ezt sikerült maradéktalanul pótolnia.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!