Jó a szabadvízi strandok vízminősége

Kiváló a fürdővíz minősége a Fertő-tó, a Hévízi tófürdő, a Tisza-tó esetében, illetve a Velencei-tó és a balatoni fürdőhelyek többségénél. A hazánk tavai és folyói fürdővizének mindössze hat százalékánál van gond.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) összesítése alapján a folyók és tavak strandjainak országos helyzetképe alapvetően pozitív, a 229 minősített fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó, 3 százalékban tűrhető minősítést kapott.

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába: Göd, Felső gödi szabad strand; Makó, Maros Kalandpart; Mosonmagyaróvár, Mosoni utcai szabad strand; Jánd, Tisza-parti szabad strand; Tivadar, Tisza-parti szabad strand; Vásárosnamény, Gergelyiugornyai szabad strand; Tiszasziget, Turisztikai Központ „Szabadstrand”.

A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy természetes fürdővizet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvízeredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavak). A 2014-2017. közötti időszakra vonatkozó teljes lista az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján megtalálható – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!