Májusban jön a füredi Dragon-Eb

Egy hónap múlva Dragon Európa-bajnokság Balatonfüreden Schümannal és Gilmourral. Már közel hatvan hajó jelentkezett az év legkiemelkedőbb nemzetközi vitorlás versenyére a Balatonon.

A világ legkiválóbb vitorlázóival is lehet majd találkozni a Balatonon május utolsó hetében, az idei év legkiemelkedőbb, magyar rendezésű vitorláseseményén, a Dragon-Európa-bajnokságon. Jochen Schümann háromszoros olimpiai bajnok mellett már megerősítette részvételi szándékát az Amerika Kupa-versenyek egyik doyenje, az ausztrál Peter Gilmour, valamint az 1996-os olimpia bajnoka, az ukrán Jevgen Braszlavec. A jelenlegi állás szerint 15 országból közel hatvan hajó, azaz 180 sportoló regisztrált, így nagyszerű versenyre van kilátás.

Az Európa-bajnokság május 26-án kezdődik a technikai ellenőrzésekkel, az első futamot május 28-ára tervezik. Mivel az Eb nyílt, Hongkongból és Japánból is érkeznek versenyzők a megmérettetésre. A Dragon Európa-bajnokság a Dragon osztály magyarországi szervezete, a Magyar Dragon Szövetség, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club szervezői és rendezői gárdájának együttműködésében valósul meg. Őket egészíti ki a világversenyek rendezéséhez előírt nemzetközi versenybírói, ellenőri és versenyrendezői csapat.

Az esélyeseket számba véve a legnagyobb név talán a német Jochen Schümanné, aki taktikusként lesz jelen az egyik hajóban. Schümann négy olimpiai érmet nyert, az NDK színeiben kétszer, az NSZK színeiben pedig egy alkalommal volt olimpiai bajnok, egyszer ezüstérmes, és egyik legfontosabb tagja volt a svájci Alinghi többször is Amerika Kupát nyert csapatának.

A japán hajót kormányozza majd az a Peter Gilmour, akinek a neve ma már fogalom azok között, akik figyelemmel kísérték a világ legismertebb vitorlás versenye, az Amerika Kupa elmúlt három évtizedének történetét. Az ausztrál versenyző háromszor nyerte el a Match Race (párosverseny) világbajnoki címet, öt különböző Amerika Kupa-csapat tagja volt, és 2007-ben az Alinghi tagjaként győzött is.

Ugyancsak német színekben versenyez Malte Philipp, aki a vitorlázás „csúcskategórájának” számító Finn dingi osztályban kétszeres világbajnok, de Dragonban is nyert már vb-t. A dán Jörgen Schönherr a Dragonon kívül korábban két másik hajóosztályban (repülő hollandi és 505) is nyert már világbajnokságot, hajóján egy másik dán kiválósággal, Theis Palmmal, aki nyolcszoros világbajnok. Az ukrán Jevgen Braszlavec az 1996-os olimpia bajnoka 470-es hajóosztályba, s nem mellesleg 2015-ben Dragon osztályban is nyert világbajnoki címet.

És természetesen itt lesznek a Dragon osztály közelmúltjának bajnokai: a német Stephan Link (2017-es Gold Cup-győztes), a portugál Pedro Andrade (az Európa-bajnoki cím védője, ezúttal egy holland hajóban) vagy a Dragon-veterán, többszörös világbajnok, a Balatonra szinte hazajáró német Vinci Hoesch.

De ne feledkezzünk meg a legerősebb magyar csapatról sem: Kis-Szölgyémi Ferenc a 2010-ben Balatonkenesén rendezett Európa-bajnokságon szeretett bele a Dragonba, és elhatározta, hogy nemzetközi szinten kíván versenyezni. Csapata összeállítása azóta is változatlan: Kiss Tamás a repülő hollandi osztályban megszerzett technikai és vitorlabeállítási tudását hozta magával, míg Vezér Károly, többszörös Soling-világbajnok a csapat dinamikáját és taktikai tudását erősíti.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!