Elektromos hajtású teherhajók jöhetnek

Decemberben megteheti első próbaútját az az elektromos hajtású teherhajó, amelynek építését a napokban fejezték be Kínában. A hajó a jövő év elejétől kezdve a tervek szerint szenet szállít egy erőműbe, de sokkal gazdaságosabb és környezetkímélőbb módon, mint hagyományos társai.

A teherhajó 70 méter hosszú, 14 méter széles, és összesen 2400 kilowattóra teljesítményre képes akkumulátorokkal szerelték fel. Ez 24-szer nagyobb, mint egy Tesla X modell kapacitása.

A hajó a várakozások szerint egy töltéssel 80 kilométert tud megtenni, 2300 tonna áruval a fedélzetén. Töltése mindössze két órát vesz majd igénybe, ez pont annyi idő, amely alatt ideális esetben a rakományát le lehet pakolni. A távból is következik, hogy a megoldás egyelőre rövid távú belvízi hajózásra teszi alkalmassá. A hajó áráról nincs információ, a gyártó csak azt közölte, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb lesz, mintha fosszilis üzemanyaggal menne.

Az elektromos meghajtás a teherhajózásban azért különösen fontos, mert a nagy uszályok által kibocsátott káros anyag mennyisége a személyautók millióihoz hasonlítható. Jövőre várhatóan egy norvég cég is előáll a saját elektromos hajójával, egy másik pedig az önvezető megoldáson dolgozik – írta a g7.24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!