Megtalálták az eltűnt tengeralattjárót

2017. november 15.
Címkék :

Belga búvárrégészek még júniusban bukkantak a nyugat-flandriai Brugge városhoz közeli partnál a 30 méter mélyen fekvő, a homokos tengerfenékbe belesüppedt hajóroncsra, de a felfedezést csak szeptemberben jelentették be.

Kedden közölték, hogy egy réztáblán megtalálták a hajó nevét is, e szerint az UB-29 tengeralattjáróról van szó, amely 1916. november 27-én tűnt el a legénység 22 tagjával a fedélzetén. A Tomas Termote vezette búvárrégészcsoport hat merülést végzett a roncsnál, amelyről méretei alapján – 36 méter hosszú és négy méter széles – hamar megállapították, hogy egy UB II-osztályú tengeralattjáró, olyan, mint amilyeneket főleg a partok közelében használtak.

A belga német nagykövet szerint Németország nem akarja, hogy a roncsot kiemeljék, azt meg kell hagyni az odaveszett tengerészek sírjának. Hogy a holtak nyugalmat senki se zavarhassa meg, védőzónát alakítanak ki a roncs körül. A tengeralattjáró sikeres azonosítása után tisztázni akarják a szerencsétlenül járt matrózok kilétét is, hogy értesíthessék a leszármazottaikat – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!